Анастсасія Костюченко


Столітння Кокарда


2024-05-13


На берег Дніпра винесло кокарду часів Гетьманату

Про таку знахідку повідомляє Суспільне.Черкаси

 Рідкісну річ знайшов житель Черкас, Юрій Нечипоренко, у селі Сагунівка на пляжі, та як свідома людина приніс річ до музею. Поблизу місця, де лежала знахідка, раніше були поселення, які згодом були затоплені Дніпром, але те, що артефакт чи то вимило, чи то принесло водою - велике везіння. 
 

Ця кокарда з військового однострою Української Гетьманської Держави, була впроваджена 6 червня 1918 року для всіх родів військ. До того дня, такі кокарди не використовувалися в українській армії, натомість пристосовували старі, царської армії, вишкрябуючи на них тризуб.


  Навіть після зміни влади Дерикторією, такі кокарди не загубили своєї актуальності й військові використовували їх аж до кінця визвольних змагань.

 Заступниця директора краєзнавчого музею Тетяна Валах зазначає, що в музеї такий експонат єдиний і потрапив сюди у дуже поганому стані, його швидко відчистили від іржі, реставрували та спустили до фондосховища. А побачити таку цінну річ відвідувачі зможуть вже після перемоги, адже є велика небезпека її втрати у вогні війни.