Часопис "Гетьманат"

Гетьманівна - Дуче: Голод в Україні

2024-09-14

Аби допомогти власному народу, якого вороги України морили голодом, Павло Скоропадський, вже на еміграції спробував прорватися через залізобетонну стіну лицемірства західних політиків — привернути увагу, прохати допомоги, не допустити легітимації людожерського режиму в світі. За прикладом свого батька, Єлизавета Павлівна Скоропадська намагалась різними методами заручитись підтримкою лідерів Європи.

Публікуємо переклад листа Гетьманівни до голови уряду Італійського Королівства Беніто Муссоліні.

Переклад з французької мови:
травень 1934 р. :

Екселенціє,

Наша робота далека від політики: це справа чистого християнського милосердя, єдиною метою якої є допомога жертвам голоду в Україні.

Те, що населення цієї країни, найродючішої та найбагатшої на зерно в усій Європі, піддається жахам більшовицької окупації, без сумніву, добре відомо Вам.

Мета нашого Комітету - допомогти, хоч і в обмеженій мірі. Наша діяльність розпочалася в 1933 році і відтоді триває безперервно, завдяки чому сотні, якщо не тисячі, родин змогли уникнути неминучої смерті.

Ресурси нашої організації і тих, чию матеріальну і дієву допомогу ми цінуємо, вичерпуються, тому наша діяльність стає все більш обмеженою і вузькою. Ми змушені відмовляти в допомозі і підтримці сім'ям, які до цього часу повністю залежали від нас. Чи повинні ми залишити їх напризволяще? Ваша Високоповажносте, неможливо, щоб Ви, які спеціальним декретом захистили життя маленьких пташок Італії, безпристрасно і холодно дивилися на страждання і смерть цілого покоління дітей - в Україні.

Українських дітей...

Спонукувані непохитною вірою у Вашу великодушність, у Ваші людські та християнські почуття, ми звертаємося до Вас з проханням підтримати нашу аполітичну організацію фінансово тією мірою, в якій Ви вважаєте це можливим і справедливим.

Прийміть, Ваша Високоповажносте, запевнення у нашій глибокій повазі.

- Єлизавета Скоропадська